Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nézel, mint a moziban! 2. - alternatív változat

2009.02.01
Gyerekek, már a a filmet is elég nehéz volt megszerezni, mert az Adyváros-i tékában csak nehezen találtuk meg. A kölcsönzős elég rendes volt, sokáig kereste mindenféle címszavak között, amelyekben valamilyen madár előfordult. Pl.:"Jobb ma egy veréb, különben púzok!"-tól egészen a "Sas kabaréig"...A végén azért csak meg lett, bár a címe kicsit máshogy volt, mint Ti írtátok (biztos csak véletlenül felcseréltétek a szavakat...az előfordul ilyesmi<)


Tehát: Végveszélyben a sólyom

A filmet megtekintve kicsit elbizonytalanodtam, hogy mi köze is lehet az airsofthoz...De kis fejtörés után, mint egy vízióként jelent meg előttem a sólyom - madárvilág - airsoft kapcsolatából felépülő párhuzamok, lehetőségek tárháza.

 

Hogy mire is gondolok?

Például felrémlett előttem, milyen új játékmódok jelenhetnének meg:

- klasszikus zászlórablás alatt plussz pont járna pl. madárgyűrűzésért. Mondjuk ki tud meggyűrűzni a játék alatt több tengelicét
( a gyengébb csapat választhat mangalicát is)

- A Hely I.-en található dolmányos varjú fészkének kirablása / kirablás megakadályozása

- Ellenséges csapat területén madáretető elhelyezése

 

Vagy egyszerűen használhatnánk a madárhangokat rejtjeles kommunikációra.
/Irodalom: dr. Scsipscsovicsné Hangszóró Etelka:
Hango Tutánzok ABC, 1982, Magvetö Kiadó/

 

Esetleg megjelenhetne az iraki háború alatt használt amerikai robot "varjú - RAVEN" airsoft változata is.

(Link: http://picasaweb.google.com/rangernine/MenOfHonor02#5105473505246684242)

Na, de kanyarodjunk vissza a filmhez!

A film gyakorlatilag a kerecsensólyom bemutatása, konkrét élethelyzetekkel szemléltetett, számomra kicsit száraz, szinte adatfelsorolás-szerűen.
A kerecsensólyom az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában (Emese álma – Köszönjük EMESE!!). Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az elterjedési terület szélén helyezkedik el, ezért fokozottan sérülékeny. Az állományt ért negatív hatások miatt az 1970-es évek közepére a fészkelő párok száma 30 alá csökkent.
Elsősorban a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli. Középhegységeinkben előszeretettel fészkel sziklákon, azok üregeiben, vagy füves párkányokon, gyakran holló által épített fészekben. Általában a jó kitekintést és biztonságos beszállást kínáló költőhelyeket részesíti előnyben. Sík területen kedveli az egyedül álló fákon lévő, elhagyott parlagi sas- vagy rétisas fészkeket, de rendszeresen költ egerészölyv-, héja- vagy varjúfészekben is. Az 1980-es évek elejétől napjainkig a holló állománya jelentős mértékben növekedett, és megtelepedett a síkvidéken húzódó magasfeszültségű oszlopokon. Ehhez az új fészkelési lehetőséghez a kerecsensólyom is alkalmazkodott, és egyre nagyobb számban telepszik meg az ilyen helyeken lévő elhagyott hollófészkekben is. Így olyan tájegységeken is megtelepedett, ahol egyébként a fészkelési lehetőségek korábban számára korlátozottak voltak.
A film talán legérdekesebb jelenete a magasfeszültségű vezetékre leszállni készülő kerecsensólyom elektromos áram-vezető képességének bemutatása volt...A dramaturgiailag gondosan felépített jelenetet madár-kaszkadőrök nélkül vették fel (sajnos csak 7. próbálkozásra sikerült...) A tetőpont kibontakoztatása során, kitűnő érzékkel nyúlt a rendező az Ejzenstein-i Patyomkin páncélos (Sergej M. Ejzenstein: Bronenosets Potyomkin,1925)


(Link: http://www.archive.org/details/BattleshipPotemkin)

híres lépcső jelenetéből megismert, idegtépően feszültségteremtő, zoomos, gyors vágásokhoz.

A jelenethez a zenei aláfestést a Republik: "Szállj el kismadár!" című számának refrénje szolgáltatta végtelenítve... A (szó szerint) kirobbanó tetőpont kockáit azonban 12 év alatti gyermekeknek csak felnőtt felügyelete mellett ajánlom.

 

Végezetül:ha valakinek sikerült felkeltenem az érdeklödését

1.NE KERESSE seholsemernincsenilyenamirölírtamazírásban találhatóesetlegesegyezésekkizárólagavéletlenmüvei


2. annak ajánlom figyelmébe a film (A sólyom végveszélyben) már DVD-n kapható S/M témakörű, erotikus változatát: A golyóm végveszélyben
(na,erröl írjon más...)

Akit meg nem érdekelt, az "kereccsen" magának valami másik filmet!

További jó napot mindenkinek és várjuk, hogy melegedjen az idö, hogy ne kelljen ilyen f***ságok írogatásával az időt múlatnom a gép elött AIRSOFT helyett!!!!!!!!!!!!

Aki esetleg még unatkozna, az kérem memorizálja az alábbi sorokat az idei játékok sikeres lebonyolítása érdekében:
/ játékok alatt leggyakrabban elhangzott mondatok /


1.NEM VOOOOOLT MEG!!!!!!!

2.A bokor megfogtaaaaa!

3.Előttem esett le, láttam!!

4.Ez különben is úgy pattant rám a falról, hülye gyerek!!!

5.Veled vagyok Csabi!

6.Nem a zubbonyon koppant, csak q**a éhes vagyok, és a szemem kopog!

7. Te pampogsz hogy eltaláltál? Ha nem tetszik haza lehet menni!

8."Ellenség 2 óránál"! :D

9.Ja, és a legfontosabbat majdnem elfelejtettem:

halkan, fülbe suttogva:"MEGVAGY!!" ;)


Tisztelettel:

Orvnitológus

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nem normális

(Micky, 2009.02.03 19:46)

Mindig tudtam a bratyómról, hogy nem normális, legalább most már ti is látjátok :D. Gondoljatok bele a vele eltöltött 31 évbe....
Ja és nagy nehezen sikerült letöltenem a Bronenosets Potyomkin című filmet!!! Szerintem még várjatok vele, mert nagyon új a film. Az enyém még mozis felvétel, meg csak fekete-fehér kamerája volt a gyereknek... Megvárom a HD minőséget magyar hanggal:)))